Thursday, September 14, 2017

NOXXA.. WHY NOXXA...

Alhamdulillah sejak ada Noxxa, kerja di dapur semakin mudah & exciting..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


SUP MERAH TULANG + GEARBOX

Resipi (agak-agak)

Tulang & Gearbox direbus dalam Noxxa dgn Sup Punjut & asam keping (jangan banyak).. Air jangan banyak hanya hampuhkan sikit.. HP 40 min.. Ditumis bawang merah/besar yg dikisar bersama sikit cili boh.. Boleh juga dimasukkan kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga.. Masukkan Tulang/Gearbox bersama sup bersama Sos Cili & Sos Tomato.. Jangan letak banyak air sebab sup ni jenis pekat.. Rasakan dengan secukup garam & gula.. Akhir sekali sebelum angkat, pecahkan telur & kacau cepat supaya telur tidak membentuk, nakkan telur tu pecah bersama sup aje nya.. Tadaaaa makan dengan roti kasi cicah-cicah ya.. 


Jagung boleh di-HP selama 7 minit, Nasi Impit dalam 20 min..


NASI BERIYANI PULAU.. Rempah jenama Tooba dari MYDIN..

Resipi.. Beras Basmathi dibasuh & ditapis sebanyak 4 cawan beras. Tumis dengan butter, hirisan bawang merah/besar & bawang putih bersama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & rempah Beriyani.. Masukkan 1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa masing2.. HP selama 15 min.. Keluarkan semua setelah siap. Tumiskan dengan butter sekali lagi dgn bawang merah/besar & bawang putih. Masukkan beras bersama air rebusan/sup ayam tadi sebanyak 5 cawan sukatan beras... Tinggalkan sikit sup utk dimakan bersama nasi.. HP selama 7 min.. OK done with Noxxa.. Goreng ayam dgn api panas utk seketika kalau suka.. Hidangkan ikut selera sekelian..    


NASI BEREMPAH.. Resipi lebih kurang seperti di atas. Cuma beras yg digunakan adalah beras biasa.. HP 7 min jugak cuma sukatan berbeza caranya. Kalau beras biasa digunakan sebanyak 4 cawan, sukatan air cuma lebih kan 1/2 mengikut tanda aras cawan/cup pada dalam periuk Noxxa. So kalau 4 cawan beras, sup/air rebusan mestilah pada penanda aras 4.5 atau 4 1/2.. 


KACANG REBUS...!! Cepat sangat rebus nya.. HP 25 min & done..!! Alhamdulillah mudah semua nya..

Wednesday, September 13, 2017

ACEH + UNDERWATER

Lama betul tak ke Indonesia.. Rindu juadah local yg enak bangat.. Sama seperti Malaysia jugak yg kay adgn aneka jenis masakan & makanan..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Menyingkap memori Oktober 2011..


MASJIDA RAYA BATURRAHMAN

Sebuah masjid Kesultanan Aceh yang dibangun oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam pada tahun 1022 H/1612 M. Bangunan indah dan megah yang mirip dengan Taj Mahal di India ini terletak tepat di jantung Kota Banda Aceh dan menjadi titik pusat dari segala kegiatan di Aceh Darussalam. (Wikipedia)


Setelah tiba di Banda Aceh dengan pesawat Air Asia, kami terus ke terminal ferry untuk ke Pulau Sabang aka Pulau Weh..


Agenda utama tak lain tak bukan apak & aboy nak menyelammmss.. Keciknya my darling aboy ni, 11 tahun masa tu..


Subhanallah cantiknya..


Ehheee camouflage yek..


Wooaahhh cantiknya dasar laut.. Kadang menyesal tak menyelam sama tapi eeyy kalonya vertigo datang lagi, apa ke halnya nanti, tak mau la susahkan orang..


Hellooooo there...


Auuuu chaaaakkk..


Ohhhh macam dalam aquarium.. 


Alhamdulillah everything's OK..


Iklan gigi di dasar laut hahaaa... 


Feelinglike swimming with them..? Ohhh yess..


With the local Dive Master


Another iklan gigi..


Ini sungguh-sungguh camouflage..


Thank youuuu dearest hubby for sharing these amazing underwater photos..


 3 malam di Pulau Sabang/Pulau Weh.. Kami bermalam 1 malam pulak di Banda Aceh.. Ronda2 petang..

Ronda petang, kedai banyak nak tutup.. Tapi bukan nak shopping pon saja nak cuci mata..


Penat jalan2 lets pekena ES TAK TAU NAMA ni.. Seriusss sedapp...!!


Moga tiada lagi bencana alam melanda..


Alhamdulillah atas bantuan Kerajaan Jepun..


Tak amik breakfast di hotel.. Kami memang dah plan nak jalan kaki cari kedai makan berdektan hotel.. Fuuuhhhh banyaakkk..


Macam NASI LEMAK tapi lain sikit bahan sampingan yg bersama nasi tu..


This one memang sedaappp jugak..


Ni menu lunch.. Cari yg lain dari yg lain.. Tak mau yg sama dengan breakfast pagi tadi nya..


Macam AYAM PENYET tapi sedapppp bangat dong..


A must to take photo depan masjid ni..

Saat bencana tsunami meluluh lantakan Tanah Rencong Aceh pada tanggal 26 Desember 2004 lalu, Masjid Raya Baiturrahman masih tetap berdiri dengan megahnya, ombak tsunami yang mulai membasahi Bumi Aceh sungguh tak mampu menghancurkan rumah Allah ini. Pada saat itu Masjid Raya Baiturrahman menjadi tempat bagi rakyat Aceh berlindung juga sebagai tempat evakuasi jenazah para korban tsunami yang bergelimpangan.

Setelah melewati berbagai peristiwa-peristiwa bersejarah, sampai saat ini Masjid Raya Baiturrahman masih tetap berdiri kukuh sebagai simbol agama, budaya, semangat, kekuatan, perjuangan dan nasionalisme Suku Aceh. (Wikipedia)


Kami tanya bapak yg drive kami ronda bandar, apa makanan special di Aceh.. Katanya DENDENG ACEH ni.. Beli tak banyak pastu menyesal.. Kesian lah kamu..


KAPAL DI ATAS RUMAH

Alamat: Gampong Lampulo, Kuta Alam, Lampulo, Kuta Alam, 
Kota Banda Aceh, Aceh, Indonesia


Beginilah keadannya bila mana Tsunami yg melanda mengakibatkan kapal sebesar ini dihanyutkan langsung tersadai di atas sebuah rumah..


Betapa besarnya kuasa Allah..


ACEH TSUNAMI MUSEUM

Terpaksa tunggu waktu operasinya, kami datang agak awal..


Menempatkan kisah Tsunami yg melanda Aceh.. Kagum dengan senibinanya..


Suasana di salah satu bahagian di dalam muzium ini..


Part ni paling terkesan.. Sesungguhnya semua adalah kuasa Allah..


PLTD APUNG 1

PLTD Apung 1 is an electric generator ship in Banda Aceh, Sumatra, Indonesia that has become a tourist attraction. The 2,600 ton vessel had been in the sea and was flung 2 to 3 kilometres inland by the 2004 Indian Ocean earthquake and tsunami. (Wikipedia)

Address: Punge Blang Cut, Jaya Baru, Banda Aceh City, Aceh 23116, Indonesia


Kapal yang juga terapung akibat Tsunami yg melanda ketika itu..

Firman Allah swt.. KUN FAYA KUN yg bermaksud "Jadilah, maka jadilah ia..."

Tuesday, September 12, 2017

BERGEN, NORWAY - PART 2

Sebab Bergen ni unik, kami spend 2 malam di Bergen..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Jalan-jalan ronda & menikmati Bergen..


Walaupon agak mendung tapi Subhanallah tetap awesome..


Saja cuci mata.. Mahal ni..


Woaaahhh..


The Fish Market is a lively market place with lots of activity. At the world known market place you can capture a photo with a fantastic atmosphere. Stallholders, locals and tourists makes brings life to your pictures, and the beautiful Bryggen, Fløibanen and Vågen is the perfect surroundings.
(Source : visitbergen.com)




Bila Smoked Salmon murraahhh kat Norway.. Depa mintak lauk tu aje nya.. Sambal dlm tin or Abg Brahim punya, jadi sampingan aje lah.. Sampai sekarang depa ni ingat sangat Smoked Salmon ni.. Serious murraahh.. Dinner malam ke 2..


Belakang hostel aje nya.. Masak nasi kat kitchen di hostel ni, takpon dalam bilik je.. Makan dalam bilik..? Toksah la nanti berbau & baik lah makan kat meja + bench kat luar tu dgn view yg sangat awesome.. Bukan senang nak dapat peluang ni.. Rice cooker kecik tu angkut la dari Malaya... Kecik je cukup utk kami 4 beranak.. 


Bila malam masih terang, lepas dinner kita keluar lagi..


Jalan-jalan selagi sempat..


Macam tak puas..



Waaahhh bunga-bunga...


Tengok aje ya.. Semua di THE FISH MARKET..


Ikan Paus.. Kami beli sikit.. Rasa macam daging mungkin sbb ikan nya yg sangat besaarrrr..


Daughter & Daddy memang gitu..


Macam tak nak balik tapi kena balik...




THE MUSIC PAVILLION, BERGEN..

The Musikkpaviljongen (music paviljon) next to Festplassen and Lille Lungegårdsvann is surrounded by a beautiful park area with grass and flowers. Beautiful  Begonia Dragon Wing roses is clinging to the arches of the pavilion, and the site is perfect for a family photo. Together with the surroundings, Musikkpaviljongen is a part of “Den grønne akse” (The green axis). This area is green and lush from May until late in October.


 LILLE LUNGEGARDSVANN

In the centre of Bergen lies Lille Lungegårdsvann, with its fountains surrounded by grass, trees and flowers. Especially during the spring, when the trees blossom, you can capture a fantastic pictures of Lille Lungegårdsvann from Festplassen. From here you can capture a peaceful atmosphere, while showing one of the city’s green lungs with the majestic mountains in the background.
(Source : visitbergen.com)




SAILOR'S MONUMENT

A seven meter high monument located at Torgallmenningen. Made by Dyre Vaa (1903-1980) in 1950. Consists of 12 statues and four relief in two heights. This is a monument showing Norwegians contribution at the ocean since the Vikings.

Norwegian name: Sjomannsmonumentet.
Location: Center of Bergen.
Address: Located at Torgallmenningen

(Source : bergen-guide.com)


Haaaaa nak bayar dengan apa pon boleh.. Duit, emas, diamond..


Time to go.. Dah habis waktu melawat kawasan.. 


Breakfast terakhir di Montana Hostel.. 


Will miss semuanya di sini...


That girl seronok tolong masak2 kat dapor ni.. 


Bye bye Bergen..


See ya when I see yaahhhh.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Alhamdulillah...