Friday, December 2, 2016

PINDAH LAGI..

Setahun di Cyberjaya.. Kami akan berpindah lagi..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Abaikan tukang sidai kain tu. Menyidai sambil nak tengok TV.. Lagipon hujan.. Balcony unit apartment ni kecik aje memang time hujan, tarik tempat sidai baju dalam rumah lah..


Last day utk tgk layout unit ni rupa sebegini.. Sat lagi kotak2 tambahan akan sampai.. Bertabahlah hingga final packing day lepas Christmas nanti..
.
Lepas kawin, setahun duduk dgn mak.. Then kena follow hubby posting in Vietnam selama 10 tahun.. 8 kali pindah randah apartment (tuntutan kerja). Ada yg kata hassle but I kinda like it.. Boleh tukar susunatur rumah selalu, takde la boring tengok yg sama aje.. These furnitures we bought in Vietnam sebelum balik for good.. First time beli perabot sendiri.. Alhamdulillah we both suka yg simple, ber-quality & paling penting "MURAH"..
.
Vietnam byk kilang sbb labour sgt murah.. Jalan2 nak borong pasu besau2, terjumpa kilang export perabot.. Japan/Taiwan design, export quality tapi depa ada jual yg reject.. Tang mana reject pon tak tau tapi serious murah sampai jiran2 Jepun in Saigon dulu siap tanya beli mana.. Even my Spore-Japanese close friend kata mcm her MIL Jepun punya gobok..
.
Later kawan2 turut sama ke kilang itu, and they named the kedai as mine.. Wahaaaa hakak ada kilang perabot kat Vietnam.. Hakak cari yg murah je.. Perasan kejap takpe kan akak @ummuhaikal..
.
Next posting to Kerteh.. Menyewa rumah yg bapaklah besarnya bagi kami anak 2 (seriuosly huge).. Rumah lama design mat saleh mmg cantik tapi ya ampun, ada hallway yg scary.. Mula pindah mmg ada lah nampak & dengar, sabo aje lah.. Siapa yg pernah duduk area situ, mmg tau lah.. My fren @asiahali69 nampak Cinderella lalu tepi rumah 11pm sewaktu sidai kain dlm rumah.. Katanya ada kapal British karam di luar pantai situ.. Me..?? I saw too, different version but aaiisshh forget about it lah.. Rumah akak @ummuhaikal pon pintu terbukak tertutup sendiri kan.. 👻👻👻
.
Ok we can story pasal our rumah tu later sbb akan pindah masuk rumah yg sama lepas Christmas ni.. Apak anak nak rumah tu jgk since its still vacant.. I was aiming for rumah sewa lama  @salmaalsagaff sbb gobok baju/dapor design baru sikit tho more than 15thn. Kids have been sharing rooms with boxes from Kerteh last year, konon nak bukak bila pindah rumah baru.. But Allah has better plan for us.. To be continued..  (Mcm boring dgn perabot lama tu tp hubby said NO JUAL aaiisshhh...)


Kami sewa unit bawah, unit OKU.. Best pintu besar & lebar.. Belakang tu pool tapi baru sekai turun itu pon masa Cyberjaya takde air.. Turun anak beranak sebelum Subuh baru ni.. Will miss u pool, suka tengok je.. Moga dipermudahkan segala urusan kami & kalian juga..


Salam Takziah buat Kak Kasih.. Blogger kasihreda & anak2.. Stay strong Kak Kasih.. Allah sayang arwah lebih dari semua.. Hilang sewaktu ekspedisi  mendaki di Mount Damavand, Iran.. Dijumpai di Yakhar Glacier.. A great fighter..!!

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ  
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ 

Al Fatihah.. Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yg beriman.. 

Tuesday, October 18, 2016

TASIK PUTRAJAYA & TASIK CYBERJAYA..

"Dont compare your life with others.. You have no idea what their journey is all about.."

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Subhanallah cantik sangat..!! Kebiasaannya pada hujung mknggu selepas Subuh, tatkala sebelum mentari bersinar sepenuhnya.. Suka sangat cycling keliling tasik wa imma mukim Putrajaya mau pun Cyberjaya.. Bersempadan aje nya.. Cantik sgt macam kat oversea gitu..














































































Di bawah ni sekolah anak2.. Tetiba terasa nak capture jugak..









Our groundfloor apartment unit since Nov last year.. Tiada yg kekal, maka nikmatilah semuanya selagi bisa..

BLOGGERS MEETUPS & HAPPY 10th ANNIVERSARY..

Wallaaaaa dah 10 tahun jadi blogger..?? Walaupon timbul tenggelam, blog ini kekal disayangi.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

October 2006 mula karier sbg blogger siput.. Kisah berkitar tentang kehidupan kami anak beranak di Vietnam, di tahun2 terakhir selama 10 tahun menetap di sana.. Kini kitaran kisah telah berubah namun semua yg dicatit akan menjadi memori yg sangat indah.. 


3 weeks ago.. Managed to vrooomm to KLIA jumpa blogger hanisamanina.com (bakal Doctor tak lama lagi) sebelum si manis ni terbang pulang ke Prague utk meneruskan pengajiannya.. All the best..!!  Jumpa di Prague In syaa Allah.. Love her stories, kisah pengembaraan "nature" ke bumi Eropah & Czech khasnya.. 


Alhamdulillah finally dapat juga bersua blogger Kak Azian Elias (yan-yanjournal.blogspot.com) di Shah Alam 2 minggu lepas.. Panjang borak kami memang tak cukup masa, most interesting kisah Kashmir yg dah macam second home to Kak Yan..


My classmate Darjah 5 dulu, was also a blogger.. Bertemu semula after 35 tahun.. Tqsm for your time Rudy..!! Take care & Stay strong dear..


Rupanya tak jauh rumah kami, dlm 15km saja.. Hhmm dah last2 ni baru dapat jumpa.. Kenal Cik Nurul di IG but also a blogger - cake-2-u.blogspot.com, Cik Nurul hebat dgn masakannya esp Bento beraneka rupa utk anak2 ke sekolah.. And yeeyyy Alhamdulillah Cik Nurul jamu Macaroons hari tu.. Yummeh..


Last but not least utk ketika ini, sessi terjah ke rumah blogger masakan tersohor ie mamafami.blogspot... Apa lagi food she served mmg awesome esp Grapefruit Cake.. Wallaaaaa makan tak hengat doniya.. Sbb tetamunya ai ai sorang aje so hhmm takde org lain kisah kan.. Tak cukup masa borak lah jgk..

Tqsm kerana sudi bersua mata.. Jumpa lagi In syaa Allah..