Wednesday, September 21, 2016

VIETNAM : SEPTEMBER 1997, 19 TAHUN YG LALU..

Sekejap je masa.. September 1997, kami merantau ke bumi asing.. Ikut hubby posting ke Ho Chi Minh City.. Menggamit memori yg tetiba melanda hati ceewaaahhh.. Tengoklah bezanya dulu & sekarang..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


BEN DEN DUOC
First outing keluar dari bandar.. A Memorial Temple, antara tempat bersejarah di sana.. Dibina utk mengingati askar2 yg terbunuh sewaktu SAIGON-GIA DINH REGION, di kala perbalahan Anti Amerika & Anti Perancis.. Berhampiran Cu Chi Tunnel..


Vietnam ni memang luas tanahnya, dimanfaat utk penanaman padi.. 


Yeaahh cuba skil katanya..


CU CHI TUNNEL..
Prrgghh badan sado kalau masuk memang penat lah tak macam badan2 org Vietnam yg halus2 tu.. Tunnel yg kecik tapi amat panjang yg digunakan oleh Viet Cong sebagai tempat persembunyian & perhubungan sesama mereka tatkala Perang Vietnam dulu. Juga digunakan sebagai hospital & to supply food & weapons..


Penat2 explore tunnel, kami dihidangkan uji rebus cicah kelapa parut.. Sedaapp..


LIEN KHUONG..
20km dari Dalat.. Lokasinya di bahagian tengah tanah tinggi Vietnam.. Tak dapat ke waterfall sbb cuaca kurang baik..


LANG BIANG MOUNTAINS
12km dari Dalat.. Legend says that the name Lang Biang was derived from the name a couple who were deeply in love with each other - the boy named K'lang and the girl named Ho Biang. They fell in love with each other after K’lang saved Biang’s life from a fierce heard of wolves. However, they weren’t allowed to get married due to the long-standing feud between their tribes. (Info : vietnamonline)


Dengan anak2 tinggal di kawasan pergunungan Lang Biang..


DALAT
Đà Lạt, 306km from Ho Chi Minh City, the capital of Lâm Đồng Province in southern Vietnam’s Central Highlands, 1500m above sea level, is centered around a lake and golf course, and surrounded by hills, pine forests, lakes and waterfalls. Known as the “City of Eternal Spring” for its distinctive temperate climate.. (Google)


THAC DATANLA (Datanla Falls)
Antara 3 waterfalls yg awesome di Dalat..



Ramai pengunjung, sejuuukkkk jugak masa tu..


TUYET LAM LAKE, DALAT
Tuyen Lam lake (Paradise Lake), 6km to the South of Dalat, has the water surface of 350 ha. It was created by Tia stream – head water of Da Tam river. Nobody knows when and why it was called Tuyen Lam, but maybe because of the grandiose nature around it – stream and forest were close to each other. Tuyen stand for stream, Lam stands for forest. Tuyen Lam is a place for water and tree meeting each other. (Info: dalattrip.com)


XQ ART HOUSE
Semua paintings di belakang kami itu adalah sulam embroidery hasil kerja tangan pekerja XQ.. Semua disulam dgn tangan..!! Sulam yg amat halus.. Company XQ ni memang bermula di Dalat.. 


Elephant Ride along Paradise Lake & pine forest.. Seriau jugak asalnya.. Sekarang dah ada cable car. Tak sempat nak try sebelum balik for good dulu..


NHA TRANG
Vietnam's most famous seaside resort city.. Well known for ita beaches & scuba diving.. 434km from Ho Chi Minh City..


Sempat jugak hubby scuba dive di Nha Trang.. Pantang eehh dia nampak orang nyelam..


Stroll petang.. Zaman dulu mengganit kalbu..


Kurban lembu dalam kawasan masjid berlantaikan simen.. Kisah pilu di sana, umat Islam tidak sewenangnya boleh berupacara. Kelak akan disoal pihak berkuasa.. Tanah sgt terhad & mahal.. Selalu depa kurban di kampung Chau Doc, bersempadan Cambodia.. Tapi kali itu, kami buat dia masjid, bahagian yg tak diambil dibawa jauh utk ditanam..


Wedding Falahiya, gadis Cham Muslim.. Falahiya ni nanny kepada kawan kami.. Baik & pandai masak.. 


NGUYEN HUE Street, Ho Chi Minh City 
Yeeyy mak datang tahun 2000.. Sbb mak nak visit anak dia yg baru disahkan mangandung anak pertama, cucu pertama & cicit pertama..!!! Alhamdulillah..


Mak buyung sibuk nak tengok lembu dikorbankan.. Raya Haji 1999..


Habiskan cuti hujung tahun.. 


Chalet yg awesome, dibuat dari bahan semulajadi..


Thats our hut.. Comel & cozy..


Stroll petang, pukul gambar dgn local people yg sangat friendly..


PHAN THIET
Hari Merdeka 31 Ogos 1998.. 214km from Ho Chi Minh City..


RED DUNES, PHAN THIET
Jalan2 layan anak kawan2 sandboarding..


Kadangnya farewell atau get-together utk mak2 kebosanan di Ho Chi Minh City.. 


Bowling games utk Malaysian Ladies.. Bukak selalu pon.. Time tu memang takde banyak aktiviti boleh dibuat..


Bila beraya di tempat asing, satay pon kena buat/bakar sendiri..


United Nation Day/International Day di sekolah.. Masa utk membusy kan diri memperkenalkan Malaysia di mata mereka..


International Bazaar.. Sama2 bantu Consul General's office & Tourism Malaysia.. 


Ketikanya lawatan Ke Bawah DYMM Sultan Pahang..


Tun M's visit.. Time ni la berpeluang berdepan mata, bersalam mesra..


Tatkala Kapal ATM berlabuh di pelabuhan Saigon.. Haaaaa jgn lepaskan peluang..


Menghiburkan anak2 kurang bernasib baik.. Ok, thats half of the story mory, our life & experience in Vietnam.. Hanya sebahagian.. 10 tahun memang jangkamasa yg sgt lama.. Alhamdulillah diizinkan Allah menimba pengajaran & berkongsi pengalaman di bumi yg ketika itu serba kekurangan.. Tapi kini ianya destinasi pilihan.. Mungkin jarak berdekatan juga pelbagai barangan ditawarkan..

Saturday, September 17, 2016

RESTORAN TERAPUNG SEAFOOD BUJANG FIREFLY..

Haaaa panjang nau nama kedai.. Lokasi dalam mukim Desaru & Bandar Penawar, Johor.. Serves seafood, belangkas, siput gonggong & trip tengok firefly..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Ikut hubby ada hal di Bandar Penawar.. Langsung ke restoran ni.. Alhamdulillah cantik cuaca..


Restorannya terapung.. 


Nyaman aje rasa..


Alhamdulillah tak ramai orang..


Sepanduk baru, last trip tak ada..


Bot besar tu utk tengok kelip-kelip pada malam hari..


Seronok adik2 tu bercuti ya..


Siput Gonggong Masak Sambal Telur.. Alhamdulillah so yummeh.. Last trip datang, siput ni takde tapi ada belangkas.. Masak Black Pepper masa tu sedap sangat.. Kali ni datang belangkas takde tapi ada siput.. Alhamdulillah dapat lah rasa keduanya sudah.. Memang sajian yg dinanti pengunjung kata suami, bagi yg suka lah kot sbb jarang ada kan..


Tomyam..


Kangkung Ikan Masin


Ikan Kukus Masam Manis


Butter Prawn.. Semua lauk di atas kecuali Siput, dgn Nasi Putih + Air Tembikai utk 4 org, pakej nya RM90.00, not bad kan.. Siput satu portion dijual RM15.. Sangat reasonable kan..


Dah kenyang maka balik lah kita..


Banner baru..


Semua ni terapung..


Alhamdulillah cuaca cantik..


Bye bye, till next time In syaa Allah..


Suka the nature..


See u again..


Jauh sikit nak masuk ke restoran ni, kena lalu ladang sawit.. But its worth the trip..


Ni signboard dari main road, kalau dari Kota Tinggi..