Tuesday, November 21, 2017

NOXXA - BAKED PASTA MELAYU STYLE

Alhamdulillah berjaya buat Baked Pasta dlm Noxxa. Bakar dlm oven lama la sangat.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah cantik berdiri gagah. Sebelum ni bakar dalam oven lama sangat & bhg tengah selalu lembut lagi..


Senaaaaannnggg kojo den sekarang & Alhamdulillah sangat seronok sbb jadi..


Keratan ringkas lah kononnya hahaa.. OK lets see the recipe.. Ni recipe campak buang aje tau sbb bahan2 limited pagi tadi..

RESIPI:-

200-250gm pasta
4 cawan air
1 suduteh minyak

Rebus semua di atas dlm Noxxa HP5-6. Keluarkan dan tos bila telah masak. Jirus dgn air biasa supaya tak lekat..

1 bawang besar di-dadu
3 sudu besar Serbuk Kari
400gm daging kisar/cincang
(bersamaan 1 peket kecil Ramly)
1/2 Capsicum di-dadu
4 sudu besar Sos Tomato
Garam Gula

Stir fry dlm Noxxa bawang besar yg telah di-dadu. Masukkan serbuk kari & kemudian bahan lain, dimasak hingga daging empuk & agak kering tapi jgn terlalu kering. Keluarkan dari periuk Noxxa. Lap kan periuk dgn tisu. Lengserkan sikit dgn minyak masak.

6 biji telur
1/2 cawan susu segar
Garam
Serbuk Lada Putih

Gaulkan pasta, daging yg telah dimasak serta bahan telur di atas dlm satu bekas. Tuangkan dlm periuk Noxxa. Tabur Daun Saderi cincang & Bawang Goreng. Steam dgn Noxxa selama 11-12 minit. Tadi eksperimen 7 minit dulu, later tgk tak masak tambah 5 minit lagi.. Alhamdulillah masak sepenuhnya lepas tu. 

Resipi di atas hanya panduan. Jangan stress utk masak. Guna je bahan apa yg ada. Pagi2 tadi google resipi, ada yg guna 10 telur. Hehee tak cukup ada 6 je.. Depa tak guna susu tapi sbb tak cukup telur maka kena lah tambah susu sbb takut tak cukup & tak sekata bancuhan telur. Lastly, check betul2 tau masak atau tak.. Steam 11-12 tu mmg kira ok lah tadi.. Moga ok jgk utk semua.. Babaaaaiiiii.. Assalamualaikum..







Monday, November 20, 2017

BLOGGERS MEETUPs ETC

Chasing sunrise.. Subhanallah cantiknya... Drive 7am susur Pantai Kemasik, tapi masih rindu Cyberjaya sob sob..



Last year anak2 takde exam besar, so kami selalu cycling keliling Tasik Putrajaya & Cyberjaya bila saja weekend..


Tahun ni kami dihantar semula ke Kerteh.. Sebelum pindah Cyberjaya mmg selalu jgk cycle tepi beach yg berhampiran tatkala weekend lepas Subuh, tapi tidak utk tahun ni sbb anakanda harus ke sekolah utk kelas tambahan SPM tiap pagi Jumaat & Sabtu..


Baru terada nya masa utk menyaksikan minit2 terbitnya mentari, mencuri masa sebelum anakanda ke kelas tambahan..


Tenang & senang melihatnya..


Doa utk kita semua.. Moga sentiasa sihat, ceria bahagia, dimurahkan rezeki, dilindungi & dirahmati Allah.. 


We met in blogosphere world, rasanya since 2007.. Jumpa depan mata early 2008.. Heyyaa siapa ingat dia ni, Blogger "AINTSUPERWOMAN".. Fa was active berblog dulu hingga lah terbitnya FB hahahaa same goes to most of us kan.. Hampir 2 tahun tak jumpa, Alhamdulillah dpt peluk cium Fa semalam.. Banyak cerita lama & baru kami kongsi.. Anak2 pon semua dah besar remaja..


And Alhamdulillah Jumaat baru ni pon dapat berkumpul dgn akak2 blogger tersohor ini.. Kak Raja Sarinah, blogger "SILVERSARINA @ LOVEYOUJORDAN".. Also Blogger Chef HANIELIZA & Maklang of "DARITERATAKMAKLANG".. Depa semua ni mmg blogger tersohor dulu tapi now aktif kat FB.. Masa duduk di Vietnam dulu selalu google resipi, makanya blog akak2 ni lah yg naik.. Thanks for your time sistas..

Saturday, November 4, 2017

HOMEMADE CINNABONS IN DA HOUSE..

Lama betul tak membuatnya.. Semangat agak waja semalam so lets menguli dlm Food Processor yeeaahh.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah elok kejadiannya..


Wallaaaa cantik naiknya..


Suka tengok doh naik..


Canai & tabur semua yg patut..


Before masuk oven..


Hhmmm bau semerbakkkkk.. Alhamdulillah diizinkan kami menikmatinya..


Resipi CINNAMON ROLLS (allrecipes.com)
(Tadi buat 1/2 resipi aje)
Bahan A
1 cwn susu suam
2 telur
1/3 cwn margerine dicairkan, saya guna butter
4 1/2 cwn tepung roti
1 st garam
1/2 cwn gula 
2 1/2 st yis

Bahan B:
1 cwn brown sugar
1/3 cwn butter dilembutkan
2 1/2 st cinnamon powder
1/2 cwn choc chips (sendiri letak)

Bahan C:
3oz crem cheese
1/4 cwn butter
1 1/2 cwn gula
1/2 st vanilla
1/8 st garam

Uli semua Bahan A ikut arahan bread machine.. Saya guna food processor aje.. Masuk terus semua bahan, kalau uli tangan pon sama aje rasanya.. Perap doh sejam dlm mangkuk digris minyak & tutup ketat dgn plastic cling wrap tu..

Lepas sejam, canai kasi segi empat, bujur atau tepat ikut suka uols ya.. Sapu butter dari Bahan B & tabur brown sugar & cinnamon powder also choc chips.. Perap lagi 30 minit utk kasi naik lagi.. Preheat oven 200'C api atas bawah.. Ikut oven masing2 tau.. Bakar hingga keperangan.. Spread or top dgn Cream Cheese Frosting Bahan C tu..

Wednesday, November 1, 2017

JAPANESE COTTON CHEESECAKE

Lama betul tak bersiaran.. Jom kita rajinkan diri membakar kek.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Bahan A:

60 g tepung kek/superfine (ada Faiza aje)
20 g tepung jagung
250 g cream cheese
100 ml susu segar
50 g unsalted butter (guna salted butter je tadi)
6 biji kuning telur 
1/4 sudu kecil garam (tadi lupa)
1 sudu besar jus lemon
.
- Cairkan butter, cream cheese & susu dgn kaedah double boiler. Sejukkan kejap.
- Masukkan 6 kuning telur, jus lemon, tepung yg diayak & garam, mix kan semua & ketepikan..
.
Bahan B:
140 g gula 
6 biji putih telur gred A (tadi telur kicik aje)
1/4 sudu kecil cream of tartar (tak letak sbb takde)
.
- Pukul semua hingga kejadian soft peak, telangkup bowl tp tak jatuh. Campurkan 1/3 adunan cream cheese di atas, kaup dgn spatula pelan2 satu arah saja sampai habis.. Tuang adunan dlm loyang bulat 10". Size besar or kecik sikit pon takpe. Loyang tu boleh guna yg biasa atau springfoam.
.
Sapu butter & tabur tepung dulu pada loyang, alas dgn baking sheet supaya tak lekat.. Tuang adunan dlm loyang.. Bakar dgn suhu 150/160'C api atas bawah.. Bakar dgn kaedah "water bath" ya.. Bakar dlm loyang lain yg lebih besar yg diletakkan air panas.. Guna rak paling bawah.. Suhu oven lain2 so ikut lah oven masing tapi jgn sekali2 suhu tinggi.. Kek masak dlm sejam atau lebih sikit.. Cucuk lidi nanti bersih mcm biasa lah kan..

Resipi asal dari Blog Cik Epal.. Kita tambah kurang sikit atas sbb bahan yg tak ada.. Terima kasih Cik Epal.. Moga sentiasa dimurahkan rezeki..


Thursday, October 5, 2017

ODDA, NORWAY.. INDAHNYA ALAM...

Norway..!!! Subhanallah memang cantik...!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 album lama dalam hard disk hahaaa ni lah kerja nya.. Kita throwback selagi boleh.. Memang tak puas tengok tempat cantik2 ni..


Bila drive sendiri, senang sebab boleh stop mana suka..


Selama berjalan di Norway, rasanya kami hanya guna ferry di 2 tempat.. Odda & alaaa lupa satu lagi.. Guna ferry ni memang ada bayarannya, so kami cuba avoid.. Tapi kena tengok tempat jugak, memang ada yg perlu lalu..


Amazing..


Bila tak drive, tangan co-pilot ni mmg macam non stop je dok click camera..


Terbayang kalau lah rumah tu kita punya... Tak salah berangan kaaannn.. Hahaa..


Awesome..


Sunyi sangat sepanjang perjalanan..


Notice board di tepi jalan..


Boleh duduk lama tenung fiord & gunung tu.

Kalau lah rumah tu rumah kita kan..


Lawa nyaaaa..


A small R & R..


Yezza moh kita posing kejap..


Cantiiikkk sangat view..


Nak lepak lama sini, tapi perjalanan masih jauh..


Subhanallah..


Hhhmmm.. Cantiikkk sangat.. 


Sunyi sangat2... 


Almost lunch time, perut dah berbunyi.. Jumpa pulak tempat picnic cantikkkk... Apa lagi.. Campervan tu bukan kami punya.. Belum sampai seru nak guna campervan sbb tak cukup waktu.. Sewa kereta boleh drive laju sikit.. Campervan ni nak parking mana2 payah jugak.. Better with kereta..


Masak nasi awal2 sambil prepare breakfast.. Angkut semua dalm kereta..


Can stop anywhere to makan meehh... 


Syokkkk sangat picnic sini.. Serious sunyi.. Kalau lah banyak masa memang bentang tikar, golek2 sambil baca buku cerita.. 


Almost everyday di Norway, lunch makan nasi dgn SMOKED HERRING... Budak2 kecik ni request.. Murah Smoked Herring di Norway.. Sedaappp pulak tu. Depa makan dgn kicap ABC bawak dari Malaysia je.. Mak ayah je kena ada tambahan sambal or apa2 lah from Brahim dll.. Pisang, Orange Juice, Telur Rebus (rebus pagi2 sama time masak nasi) & Timun antara jugak yg wajib tiap kali lunch/dinner..


Beginilah ropanya SMOKED HERRING di Norway.. Banyak sangat dijual di supermarket sana...


Bye bye Odda... See you again Insya Allah...


Syukur kami diberi keizinan ke sana.. Alhamdulillah smooth semuanya...


Odda, 135km from Bergen & 350km from Oslo.. 

Thursday, September 21, 2017

BEGIN WITH A STEP.. SALAM MAAL HIJRAH..

Nak rajin masak, tak boleh banyak sangat bahan.. Bila tak cukup bahan mula lah mood lari nun ke Lautan Atlantik..


Macaroni direbus HP 6 min dlm Noxxa. Next time 4-5 je kot. Tumis bawang besar kisar, add cili boh, ayam, sausage, Sos Cili, Sos Tomato, Kicap Manis, Oregano, Carrot, Capsicum, Button Mushrom, Garam Gula. All stir fried in Noxxa.. Jgn stress, guna je apa yg dlm ada di dapur (note to myself)..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Tumis bawang besar yg dikisar, masukkan rempah Kari Ikan, ayam, udang,  fish cake/ball & tahu, dimakan dgn mee kuning, sawi celur, ditabur Daun Sup/Saderi & Bawang Goreng.. Nak tambah lain, sila dipersilakan, kasi lagi awesome.. Takde syarat wajib atau harus hehe..


Asalkan ada Rice Paper Vietnam ni, letak je lah apa2 pun dalam tu. Ayam, udang & seangkatannya wajib dimasak dulu tau.. Sebab Vietnamese Roll ni dimakan ala2 mentah tak perlu digoreng bagai.. Yang kat atas ni, senang aje guna ayam direbus/pan fry dgn garam sikit.. Di-roll dgn salad, carrot, timun & daun sup/saderi sahaja.. Boleh dimakan dgn Sos Thai Cili, Sos Hoisin atau apa2 lah..


Wraps wraps.. Another menu malas yg senang bangat.. Tapi kena ada tortillas tu lah. Or maybe frozen Capati pun boleh aje nya.. Minced Chicken Abg Ramly tu mestilah ditumis simple je dgn bawang besar & mixed spice. Nak guna rempah kering apa pon takpa.. Then makan lah dgn salad, cheese, tomato, pickles & apa2 sos favourite.. Kaann senaaang..


Pizzaa.. Pizzaaa.. 

RESIPI DOH PIZZA:-
3 cwn tepung
1/4 cwn gula
1 st garam
2 st yis (saya guna sepeket 11gm)
1 biji telur dipukul
45gm butter pd suhu bilik
3/4-1 cwn susu segar disuamkan
(campurkan dgn telur sebiji tu)

Mix semua bahan & uli. Letak doh dlm air tight container atau cover dgn towel/cling wrap so that doh akan naik.. Tunggu naik sekali dua ganda & then roll lah dlm pizza pan.. Topping tu ikut aje lah apa2 kesukaan tapi pizza kena ada cheese hehe.. Also sos tu, sos tomato pun ok..